De dag van de Aarde

 Wat is De Dag van de Aarde?

De Dag van de Aarde is de eerste dag van de ‘Week van de Aarde’ (vanaf 22 tot eind april) en de ‘Maand van de Aarde’ (tot eind mei). De Dag van de Aarde is sinds 1970 een jaarlijks, internationaal evenement. Het is vooral populair in de VS en ook in sommige Spaanstalige landen.

In landen waar De Dag van de Aarde al langer is ingeburgerd zien we op een groot aantal plaatselijke activiteiten, zoals markten, wandeltochten, muziekfestivals of opruimacties en vaak een paar grote evenementen. Het doel van de Dag van de Aarde is ons bewust te maken van hoe we kopen, wat we kopen, waar, wanneer, waarom en wat de invloed is van ons consumentengedrag op de aarde.

Zoals we tegenwoordig allemaal wel weten is de mode-industrie een heel vervuilende factor. Op de olie industrie na de meest vervuilende zelfs! We leven in een wegwerpcultuur.. het is ongezond, voor zowel mens als natuur. Waarschijnlijk heb je al wel eens van de term fast-fashion gehoord? Hieronder leggen we uit wat het is en wat voor invloed fast fashion heeft op onze wereld.

Wat is fast-fashion?

Het fast-fashion model omvat snelle ontwerp-, productie- en distributieprocessen. Met deze methoden kunnen retailers enorme hoeveelheden verzamelen en verkopen met een grotere productvariëteit tegen een opvallend lage prijs.

Modetrends hebben tegenwoordig een minimale levensduur. Net als het snelle productieproces, vroeger was er een fashion systeem met modeshows voor alleen Lente/Zomer of Herfst/Winter. Tegenwoordig heeft het 52 seizoenen per jaar.

De kwaliteit van de kleding neemt ook elk jaar af. Onze kleding ziet er vaak al na een paar keer dragen vervaagd, vormloos of versleten uit. Het is goedkoop genoeg om er niet over na te denken als je je versleten kledingstuk weggooit.

Waar beland ons weggegooide kleding?

Je hebt het laatst vast wel in het nieuws gezien.. de Atacama-woestijn, in het noorden van Chili. Daar ligt volgens experts ruim 100.000 ton aan afgedankte kleding die wij weg gooien of dat niet verkocht kan worden.

De Atacama-woestijn is daarmee een van de grootste kledingdumpen ter wereld. Het textiel komt voornamelijk uit Noord-Amerika, Europa en Azië. De textielbergen zijn wel vier tot vijf meter hoog, terwijl het zo’n 200 jaar duurt voordat één kledingstuk verteert. Kleding is niet biologisch afbreekbaar en bevat veel chemicaliën.

Regelmatig staat de fast fashion-woestijn in brand, om zo een deel van de restanten kwijt te raken. Maar ook daarbij komen giftige stoffen vrij, waar omwonenden last van kunnen krijgen.

Overigens is de kledingberg in de woestijn van Chili niet de enige berg. Ook in Ghana belanden afgedankte kledingstukken op een enorme berg en zodra er niks veranderd zal dat alleen maar veel erger worden in de toekomst.

 

Wil je nog meer te weten komen over de verhalen achter jouw kleding? Alleen weet je niet waar je moet beginnen?

Wij hebben voor jou 5 documentaires / afleveringen over de fast-fashion industrie op een rij gezet. Stuk voor stuk eye-openers die écht het kijken waard zijn.

1. The True Cost (2015), Youtube
2. Prijsknallers (2022), NPO3 - S1A1 
3. Genaaid (2018), NPO3
4. De Fast Fashion Fuik (2021), Zembla - S17A13
5. Full Circle (2021), Youtube

Liefs, 

Sevaes


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post