Duurzaamheid

De mode-industrie is naast de olie-industrie de op één na grootste vervuiler ter wereld. Fast fashion is letterlijk vertaald ‘snelle mode’. Voorheen deden we jaren met een winterjas of spijkerbroek, nu wisselt de mode meerdere keren per seizoen. Het gevolg is dat we sneller uitgekeken raken op wat we kopen en dus meer kleding willen kopen. En om als consument meerdere keren per seizoen nieuwe kleding te kunnen kopen, moet deze spotgoedkoop zijn.

We leven in een wegwerpcultuur. Gemiddeld gooiden mensen in 2014 wel 60% meer kleding weg dan in 2000. Ieder jaar brengen we ongeveer 85% van onze garderobe naar de vuilnisbelt. Daarnaast wordt nog eens een deel van de nieuwe kleding niet eens verkocht! Hiervan wordt 1,2 miljoen vernietigd. Naast dat dit een enorme hoeveelheid is, duurt het vaak erg lang voordat textiel is afgebroken. Dit kan vaak jaren duren, vooral met stoffen zoals nylon die er wel veertig jaar over kunnen doen om af te breken.

Dat kan anders, vinden we bij Sevaes!

Door te kijken naar de kleding die er al is en die te hergebruiken. Bij Sevaes hebben we een Limited Edition-lijn ontworpen met tweedehands denim. Je kan denim bij ons inleveren en wij maken daar weer een nieuw kledingstuk van door middel van de patchworkmethode. Dit zorgt voor minder afval en transformeert gebruikte kledingstukken in unieke, innovatieve en 100% duurzame creaties.

Naast dat we oude denim upcyclen, hebben we ook een basis kledinglijn. Hier wordt er gevarieerd in de print van de lijn. We zorgen dat de materialen die we gebruiken ecologisch en organisch zijn, het GRS-certificaat en het GOTS-certificaat hebben.

Bij beide lijnen werken we zonder stock. Dat betekent dat we werken zonder voorraad en we jouw kleding speciaal voor jou in productie wordt gezet na dat jij je order besteld hebt. Ook wel Made-to-order genoemd. Zo weten wij dat we het exacte aantal kledingstukken maken dat écht gewenst is, zonder afval.

Dat is nog maar het begin

Sevaes is niet perfect. Ons doel is om duurzame mode te blijven creëren en onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarbij willen wij transparant zijn over hoe we onze ambities realiseren. We gebruiken zo veel mogelijk ecologische producten die goed gerecycled kunnen worden en willen in de toekomst kijken hoe we nog duurzamer kunnen worden. We hopen een voorbeeld te zijn van hoe de mode-industrie het beter kan doen voor onze planeet en de mensen die erop leven